Het Grote Plaatje: Waarom 2025 een goed – geen geweldig – beursjaar belooft te worden

Enkelcijferige rendementen zijn reëel. Daarmee kan 2025 een geslaagd beursjaar worden. Maar wees alert op de risico’s van Trump 2.0.
Ondanks de politieke en geopolitieke onrust hebben beleggers in 2024 bovengemiddelde rendementen behaald. De aandelenmarkten, de Amerikaanse beurzen voorop, bereikten nieuwe recordhoogten. Vooruitkijkend naar 2025 zien we genoeg reden om gematigd positief te zijn, met name voor de eerste helft van het jaar. We blijven daarom licht overwogen in zowel aandelen als obligaties.
Wat gaat de economie doen in 2025?
Vooruitkijkend naar het nieuwe jaar zijn we gematigd optimistisch. Het onderliggende economische beeld is namelijk gunstig. De Amerikaanse economie koelt wat af, maar staat er nog altijd goed voor. We verwachten in de komende kwartalen een ‘zachte landing’ van de Amerikaanse economie (zie de prognosetabel). Daarbij nemen de groei en de inflatie af, zonder dat de economie in een recessie belandt.
De Europese economie heeft het lastiger. De zwakke binnenlandse vraag zorgt onder meer voor een trage verwerkende industrie. Toch wordt verwacht dat Europa, net als de VS, een recessie zal vermijden en een bescheiden maar positieve groei zal laten zien.
In China spannen de autoriteiten zich in om de sputterende economie weer aan de gang te krijgen. Een pluspunt is het omvangrijke stimuleringspakket dat in november werd aangekondigd. Maar daar staat tegenover dat de kans op een nieuwe handelsoorlog tussen de VS en China is toegenomen, nu Donald Trump de race om het Witte Huis gewonnen heeft.
Republikeinse olifant laat zich niet negeren
Daarmee zijn we aangekomen bij een onderwerp waar veel economen niet al te vrolijk van worden: het vooruitzicht van een tweede termijn Trump. Toch kunnen we deze ‘elephant in the room’ moeilijk negeren. Dat de olifant traditioneel symbool staat voor de Amerikaanse Republikeinse Partij zullen we als toeval beschouwen – belangrijker is dat de Republikeinen bijzonder goede zaken hebben gedaan tijdens de verkiezingen in november.
Trump wil de belastingtarieven voor Amerikaanse ondernemingen en huishoudens verlagen. Dat komt ten goede aan de winstgevendheid van bedrijven en aan het besteedbaar inkomen van consumenten. Maar het kan er ook toe leiden dat het begrotingstekort van de VS verder oploopt. Daarnaast maakt Trump er geen geheim van dat hij fors hogere importheffingen wil introduceren, vooral op producten uit China.

Aanvankelijk reageerden de aandelenbeurzen positief op de verkiezingsuitslag. Maar op langere termijn kunnen beleggers hun mening gaan bijstellen. Want als Trump zijn plannen omzet in beleid, dan zitten daar economische consequenties aan – en die zijn lang niet allemaal positief. Meer hierover leest u in het artikel Beleggingsrisico’s.
Focus op fundamentele factoren
Het is nog te vroeg om te beoordelen hoe het beleid van Trump eruit gaat zien. Het kan zijn dat hij zich hard opstelt, in lijn met zijn campagneretoriek. Maar zelfs in dat geval kan het meerdere kwartalen duren voordat de Amerikaanse economie, die nu nog behoorlijk groeit, daar de impact van gaat voelen. Het is ook mogelijk dat Trump kiest voor een minder harde beleidskoers, als hij op die manier deals kan sluiten met handelspartners van de VS.
Vanuit beleggingsoptiek doen we er goed aan ons te focussen op wat we wél weten. De economie blijft in een bescheiden tempo groeien. We verwachten dat die groei zich komend jaar zal vertalen in gezonde bedrijfswinsten. Ondertussen neemt de inflatie af, waardoor centrale banken voorlopig door kunnen gaan met het verlagen van de rente.
Deze fundamentele factoren zijn gunstig voor aandelen. We gaan daarom gematigd positief het nieuwe jaar in, met een lichte overweging van aandelen. Voor obligaties is een lagere rente eveneens positief, wanneer de obligatierentes dalen, dan stijgen de koersen. We zijn daarom ook licht overwogen in obligaties, waarbij we de voorkeur geven aan Europese overheids- en bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit. Waar de inflatie in de VS onder de nieuwe regering Trump weer zou kunnen stijgen, is dat risico in Europa minder groot. De Europese Centrale Bank heeft daarom meer ruimte om de rente te blijven verlagen dan de Amerikaanse Federal Reserve, wat gunstig is voor Europese obligaties.
Positief maar alert
Een nieuw jaar staat voor de deur. En een (op)nieuw gekozen president loopt zich warm om het Witte Huis te betreden. De tweede termijn Trump brengt economische risico’s met zich mee – en daarom is het belangrijk om als belegger alert te blijven. Al met al wordt 2025 waarschijnlijk een minder uitbundig beursjaar dan 2024. Maar zoals u kunt lezen in het artikel Beleggingskansen: er zijn voldoende mogelijkheden om degelijke rendementen te behalen.