Beleggingskansen: America first? Wel als het om aandelen gaat

Het is te vroeg om zich te positioneren voor Trump 2.0. Maar we zien wel kansen in Amerikaanse aandelen. In Europa kiezen we voor kwaliteitsobligaties.
Het afwegen van kansen en risico’s is cruciaal om goede rendementen te behalen. Teveel risico kan nadelig uitpakken voor uw beleggingsresultaten, maar teveel voorzichtigheid is eveneens een valkuil. Het verleden toont aan dat door angst ingegeven beleggingsbeslissingen rendement kunnen kosten. Beleggers die uitstapten wanneer zich een risicovolle gebeurtenis voordeed, misten vaak het snelle herstel dat daarop volgde (zie het onderstaande staafdiagram). Met dat in ons achterhoofd denken we dat het voorbarig is om onze beleggingsstrategie aan te passen op basis van potentiële risico's van Trump 2.0. In 2025 verwachten we goede aandelenrendementen.
Positieve kijk op risicovolle beleggingen
De economische vooruitzichten zijn gematigd positief, zowel voor de VS als voor Europa. Centrale banken zullen de groei waarschijnlijk blijven ondersteunen door de rente in 2025 te verlagen en zolang er geen signalen zijn die wijzen op een naderende recessie, kunnen we positief blijven over risicovolle beleggingen.
Amerikaanse aandelen kansrijk
We gaan daarom het nieuwe jaar in met een lichte overweging van aandelen. Op regionaal niveau geven we de voorkeur aan Amerikaanse aandelen boven Europese. De Amerikaanse economie koelt iets af, maar wij denken dat de groei in de VS volgend jaar opnieuw hoger zal zijn dan in de eurozone. Amerikaanse bedrijven kunnen daarom een gezonde winstgroei laten zien. We hebben een neutrale visie op de opkomende markten, onder meer omdat de Chinese economie een gemengd beeld laat zien. Daarbij is het onduidelijk in hoeverre stimuleringsmaatregelen vanuit de Chinese overheid effect gaan hebben.
In welke sectoren zien we kansen?
Aandelen van bedrijven in de sector informatietechnologie (IT) vinden we aantrekkelijk. We zijn dan ook licht overwogen in de IT-sector. De groeiperspectieven van tech-bedrijven zijn gunstig, dankzij langetermijntrends zoals digitalisering en de opkomst van generatieve AI. Bent u geïnteresseerd in de beleggingskansen die ontstaan met de volgende fase van AI? Lees dan het thematische artikel Disruptors – AI.
We zien ook kansen in financiële instellingen. Hoewel de Federal Reserve (Fed) in 2022 en 2023 de rente fors heeft verhoogd, houdt de Amerikaanse economie zich relatief goed staande en blijven de consumentenbestedingen op peil. Dit zijn positieve factoren voor financiële instellingen in de VS. Daarnaast kunnen Amerikaanse financials profiteren van geplande deregulering onder de regering Trump. Ook zijn de waarderingen van aandelen in de financiële sector relatief laag. Vanuit risico/rendementsperspectief vinden we deze sector daarom eveneens interessant.

Kwaliteitsobligaties voor stabiele portefeuillegroei
De dalende rente maakt obligaties aantrekkelijk, waarbij Europese obligaties onze voorkeur genieten. Zowel de Amerikaanse Fed als de Europese Centrale Bank (ECB) zijn in 2024 begonnen met renteverlagingen. En we verwachten dat de ECB haar beleidsrente nog sterker gaat verlagen dan beleggers nu inprijzen, wat gunstig is voor Europese obligaties.
Meer specifiek zien we kansen in Europese obligaties van hoge kwaliteit, zoals overheidsobligaties en investment-grade bedrijfsobligaties. Kwaliteitsobligaties kunnen een degelijk rendement opleveren en zijn beter bestand tegen eventuele economische tegenvallers. We zijn minder enthousiast over risicovolle obligaties, zoals high yield en schulden uit opkomende markten. Wat ons betreft zijn deze obligaties vanuit risico-oogpunt te duur.
Let op de risico’s – maar laat geen kansen liggen
In tijden van verandering kan het verleidelijk zijn om risico van tafel te halen, maar te vroeg uitstappen kost rendement. Hoewel we in 2025 geen buitengewone rendementen verwachten, zien we nog steeds voldoende kansen voor beleggers. De economische groei houdt aan, met name in de VS, en recessies zijn ver weg. Bovendien verwachten we dat de rente verder daalt. Aandelen en obligaties blijven daarmee aantrekkelijke beleggingen.